15 maaliskuuta 2022

Värjäyskokeiluja avokadolla


Keksin taas tällaisen pikkupuuhastelun koronopäivään. Nämä värjäysprosessit saattavat kestää pitkäänkin, riippuen siitä, millä tyylillä värjää ja erityisesti miten kuivaa. Muistin, että olin ostanut avokadoja, jotka ovat jääneet syömättä, kun ei ole tehnyt oikein mieli mitään, eikä mikään maistukkaan miltään. Päätin pakastaa avokadot ja käyttää kuoria värjäämiseen.


Paperin värjäämisestä löytyy paljon tutoriaaleja netistä. Niissä kaikissa avokadon kuoret on olleet kuivattuja, mutta ajattelin kokeilla, millainen lopputulos tulisi, jos värin ottaa kuorista heti tuoreeltaan.
Annoin kuorien kiehua noin tunnin verran väljässä vedessä. Tunnissa oli kuorista irronnut mielestäni hyvin väriä ja kuoret olivat vaaleanvihreitä. Haju oli kuulemma kamala. Mies sanoi, että keitos haisi, kuin vanha tuhkakuppi. Itse haistoin vääristyneellä hajuaistillani hetkittäin kuin leikatun nurmikon. 

~~~~~~~~~***~~~~~~~~~
Seoksen väri oli miellyttävä, ehkä hieman liian hailakka, mutta päätin kuitenkin jatkaa.
Koska kyse oli elämäni ensimmäisestä värjäyskerrasta avokadolla, päätin testata sitä useaan erilaiseen materiaaliin. Valitsin kankaita, pitsejä, kirjan sivuja, kirjekuoria, kakkupapereita, lasinalusia, vihkojen sivuja ja tietysti tavallista kopiopaperia.
Keskikuvassa olevat lasinaluset on kuivattu molemmat uunissa. Vasemman puoleiset on olleet papereiden välissä ja oikealla olevat pinon päällimmäisenä.

Tiesin, että lopulliseksi väriksi tulisi muodostua punainen. Lopputulos yllätti siinä mielessä, kuinka paljon erilaisia variaatioita sain aikaan. Suurin osa on uunissa kuivattuja, mutta osan materiaaleista annoin kuivua itsekseen pöydällä. Kaikkiin kankaisiin ei väri tarttunut. Sekin oli tiedossa, koska materiaaleja oli niin montaa erilaista ja jo nesteeseen upottamisen yhteydessä huomasin, että väri ei ota samalla tavalla kaikkiin.
Samat omituisuudet näkyy kaikissa papereissa ja värit ovat todella kirjavat. Uunissa kuivatessa ei koskaan tiedä mitä saa. Kirjekuorissa olevat kirjavat tuotokset ovat olleet uunissa alimmaisena ritilää vasten ja ritilä on muodostanut paperin pintaan kuvion. Vasemmassa alalaidassa on Veikkauksen kirjekuori, joka ei ottanut väriä ollenkaan.

Kirjojen sivut eivät ottaneet väriä oikeastaan ollenkaan. Sivut jotka jäivät vaaleimmiksi annoin kuivua itsekseen pöydällä. Jostain syystä uuni toi punaisuuden esiin. 

Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Tästä riittää materiaaleja tuleviin projekteihin, jos vaan raaskii käyttää. 😅

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti